| Cosmopolis | |
|
+41ellen mariettoula1996 ms. teylor lautner bloody swan dimitroula-robsessed Dalia dolores!! EliRose ev@ki maria_likofos AspaKorth RafaelaVolturi Teodan Silia !~Twilighter~! robsten kiss pitsiriki BELLA MARIE Bella Marie Swan DEMONA CULLEN PATTINSON Emy+Robert Kornilia PattinsonCullen niki peby Vanina SpunK RansoM demi cullen Stella Sunlight T-NM-E-BD ΕΡΗ eya82 twilightFOREVER demona1986 Kimberly WhiteQueen Marina_Twilighter xrysanthi marina forever evi panagiota ROBELINA 45 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Vanina Midnight Sun Vampire
Αριθμός μηνυμάτων : 6067 Registration date : 16/05/2011
Forks Student Profile Team: Edward - Bella Special ability:
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Σαβ 22 Σεπ 2012 - 15:43 | |
| Cosmopolis: Ο Robert Pattinson στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του
| Σεπτεμβρίου 22, 2012 Filed under: Slider,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | Posted by: Γιάννης Μόσχος Ο κινηματογράφος είναι ένα μέρος που ανέκαθεν αντικατόπτριζε την κοινωνική πραγματικότητα. Με ή χωρίς αλληγορίες, το τί συμβαίνει στον κόσμο περνάει διαχρονικά από το κόσκινο της σκοτεινής αίθουσας. Και αυτό είναι υγιές, καθώς αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους σκοπούς της τέχνης. Από την άλλη ο David Cronenberg είναι ένας αρκετά ιδιαίτερος σκηνοθέτης. Ψυχρός, κυνικός, γεμάτος ζοφερές αλληγορίες, σε όλη τη φιλμογραφία του αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής. Συνδύασε λοιπόν την εποχή στην οποία ζούμε με την οπτική του Cronenberg, και καταλαβαίνεις τί περίπου είναι το «Cosmopolis». Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Don DeLillo από το 2003, το οποίο τοποθετείται χρονικά στο 2000. Στην κινηματογραφική μεταφορά του Cronenberg δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος, αν και οι αναφορές στο σήμερα είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Η υπόθεση είναι ιδιόρρυθμα απλή. Ο Eric Paker (Robert Pattinson) είναι ένας 28χρονος δισεκατομμυριούχος που κληρονόμησε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τον πατέρα του. Τη μέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη εν μέσω αναρχίας, αποφασίζει ότι χρειάζεται ένα κούρεμα, και ξεκινά τη διαδρομή μέσα στην υπερπολυτελή λιμουζίνα του ενώ κάποιος απειλεί να τον δολοφονήσει. Αν όλα αυτά σας φαίνονται περίεργα, στην πράξη είναι εκατό φορές πιο παράξενα. Ο Paker πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις μέσα στη λιμουζίνα του, μιλάει για την κατάρρευση της οικονομίας, κάνει ιατρικές εξετάσεις, κάνει σεξ, κλαίει, πίνει καφέ, και γενικά δε δίνει καμία σημασία στην απόλυτη αναρχία που επικρατεί έξω από τη λιμουζίνα όπου θεωρείται λογικό δύο τύποι να μπουν σε ένα εστιατόριο, να φωνάξουν για το φάντασμα που στοιχειώνει τον κόσμο, το φάντασμα του καπιταλισμού, και να πετάξουν νεκρούς αρουραίους πάνω στα τραπέζια. Το «Cosmopolis» ξεκινά με τη ρήση του Zbigniew Herbert ότι ο αρουραίος έγινε νομισματική μονάδα. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ζοφερή αλληγορία και διακωμώδηση του καπιταλισμού και της κατάρρευσής του, με το παράλληλο σύμπαν ή μέλλον που διαδραματίζονται όλα αυτά να μην απέχει όσο νομίζουμε από την πραγματικότητά μας. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ μαχαιρώνεται στην τηλεόραση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πουθενά ασφαλής, η παράνοια εξαπλώνεται στους δρόμους, αλλά ο Eric Paker θέλει να πάει για κούρεμα αγνοώντας τις απειλές κατά της ζωής του. Είναι ιδιοφυής αλλά κυνικός, ο γάμος του (άκρως γοητευτική η Sarah Gadon ως γυναίκα του) καταρρέει γιατί είναι απαθής μαζί του, έχει μάθει να αποκτά όλα όσα θέλει και γι” αυτό πια βαριέται, και έτσι ακόμη και ένα κούρεμα θεωρείται ένας σημαντικός στόχος. Είναι ένα κίνητρο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το «Cosmopolis» θα ήταν μια επιστροφή του Cronenberg σε ένα πολύ αλλόκοτο κινηματογραφικό σύμπαν, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά εδώ είναι η παρουσία του Robert Pattinson. Ο Βρετανός ηθοποιός έχτισε καριέρα πάνω σε εφηβικές ρομαντικές ταινίες αλά Twilight, αλλά εδώ κάνει στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του για το κάτι παραπάνω. Όπως ο Eric Paker, έτσι και ο Pattinson έχει μια τρομακτική αίσθηση ελευθερίας την οποία απολαμβάνει με νοσηρή απάθεια. Στη λεπτή ειρωνεία του, στο αποστειρωμένο βλέμμα του, στην έξαψη του επικίνδυνου, ο Edward του Twilight αποδομείται αργά και σταθερά και αναγεννάται κάτι καινούριο. Πρόκειται για μια καθηλωτική ερμηνεία που αποτελεί κορυφή στην καριέρα του Pattinson και του ανοίγει τόσες πολλές πόρτες παράλληλα. Η παρουσία του Pattinson αποτελεί κράχτη για το «Cosmopolis», και επομένως την ταινία θα σπεύσουν να παρακολουθήσουν αρκετοί που δεν έχουν καμία επαφή με τη φιλμογραφία του Cronenberg. Δύσκολο να φανταστείς τα συναισθήματα μαις νεαρής κοπέλας που θα παέι να δει τον αγαπημένο της ήρωα και που αντί για ρομαντικούς έρωτες θα δει το σεξ να αντιμετωπίζεται ως αρχέγονη ορμή μακριά από οποιονδήποτε συναισθηματισμό. Το «Cosmopolis» λοιπόν δε θα αρέσει σε πολλούς και θα το βρουν απίστευτα ενοχλητικό, αλλά θα μιλήσουμε για αυτούς που γνώριζαν τί θα παρακολουθήσουν μπαίνοντας στην αίθουσα. Όσο γίνεται να είσαι σίγουρος με μια ταινία του Cronenberg δηλαδή. Το εξόφθαλμο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι δεν έχει συνοχή. Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει κάτι τρομερά χαοτικό, ο Cronenberg ξεχνά ότι ακόμη και το χάος πρέπει να δένει, να έχει ένα σκοπό. Ο Καναδός σκηνοθέτης θέλει να πει τόσα πολλά και είναι τόσο ορμητικός που στο δεύτερο μέρος κάπου χάνει το παιχνίδι. Αποκορύφωμα η τελική σκηνή με τον Paul Giamatti που παρά τη διάρκεια και την έντασή της καταντά ενοχλητική ακόμη και για κάποιον που και είναι οπαδός του Cronenberg και συμφωνεί με όσα βάζει τον Giamatti να πει. Τίποτα δεν προετοίμασε αυτό το σκηνικό και τίποτα δεν οδήγησε σε αυτό. Είναι ένα κομάτι παζλ στο ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο μεν, αλλά που δεν εφάπτεται δε. Το πιο βασικό πρόβλημα του «Cosmopolis» ωστόσο είναι ότι δεν μπορείς να νιώσεις τίποτα. Δεν πρόκειται να λυπηθείς για κανένα λόγο τον Eric Paker, όπως ούτε και αυτόν που θέλει να τον δολοφονήσει. Το πρώτο μισό της ταινίας θα εξιτάρουν όποιον αναζητά την περιπέτεια μιας ταινίας στους διαλόγους, δίνοντας τροφή για σκέψη και για φαντασία. Ο Cronenberg δημιουργεί όμως έναν τόσο ψυχρό κόσμο στον οποίο ακόμη και όταν ξεσπά το δράμα, δε θα νιώσεις απολύτως τίποτα. Δε θα γελάσεις όταν κορυφώνεται η μαύρη κωμωδία. Θα είσαι εξίσου απαθής με το δισεκατομμυριούχο Paker. Το όπλο του σκηνοθέτη γυρίζει μπούμερανγκ. Δε γίνεται να αγνοήσεις αυτά που θέλει να πει, και η αλληγορία του έχει πολλές στιγμές ανθολογίας που θα σε καθηλώσει. Ωστόσο, δε γίνεται και να αγνοήσεις πως όταν μια ταινία σε εμποδίζει να τη βιώσεις, δεν μπορείς και να την αγαπήσεις. Παρακολουθείς όσα συμβαίνουν και σε χωρίζει ένα τζάμι. Ο Robert Pattinson όχι μόνο ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά το ξεπερνά με χαρακτηριστική ευκολία, και είναι και ο λόγος που θα θυμόμαστε το «Cosmopolis». Το ασύμμετρο κλίμα της εποχής αποτυπώνεται ιδανικά στο μυαλό του Cronenberg, αλλά το περιεχόμενο στο οποίο εφαρμόζει τις ιδέες του είναι όσο ασύμμετρο και αυτή η εποχή. http://www.taneasou.net/?p=76775 | |
|
| |
evi The Volturi
Ηλικία : 32 Τόπος : Neverland..Hogwarts...Idris.... Αριθμός μηνυμάτων : 64746 Registration date : 16/10/2009
Forks Student Profile Team: Edward - Bella Special ability: Mind Reading
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Δευ 24 Σεπ 2012 - 14:37 | |
| Ο ανθρωπος ηταν απλα θεος...η τρελα στο ματι μου θυμισε Χοπκινς....τι να πω...ειναι κατηγορια απο μονος του.... | |
|
| |
Zafrina Midnight Sun Vampire
Ηλικία : 37 Τόπος : Πατρα Αριθμός μηνυμάτων : 2311 Registration date : 05/05/2009
Forks Student Profile Team: Amazonians Special ability: Project Thoughts
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Δευ 24 Σεπ 2012 - 17:07 | |
| | |
|
| |
AspaKorth The Volturi
Ηλικία : 43 Τόπος : Γιαννενα Αριθμός μηνυμάτων : 8796 Registration date : 08/09/2011
Forks Student Profile Team: Edward - Bella Special ability: See Through Lies
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Δευ 24 Σεπ 2012 - 18:07 | |
| κι εγω θα συμφωνησω με ολες σας
δεν ειναι απλα ενας τελειος αντρας ειναι κ πολυ καλος ηθοποιος
νομιζω οτι οι μεχρι τωρα ρολοι του δεν τον ειχαν αναδειξει οσο αυτος στο κοσμοπολις | |
|
| |
evi The Volturi
Ηλικία : 32 Τόπος : Neverland..Hogwarts...Idris.... Αριθμός μηνυμάτων : 64746 Registration date : 16/10/2009
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Δευ 24 Σεπ 2012 - 19:19 | |
| Στο τελος που δακρυσε...ενα με το πατωμα εγινα... | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 25 Σεπ 2012 - 23:10 | |
| | |
|
| |
AspaKorth The Volturi
Ηλικία : 43 Τόπος : Γιαννενα Αριθμός μηνυμάτων : 8796 Registration date : 08/09/2011
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 25 Σεπ 2012 - 23:17 | |
| | |
|
| |
xrysanthi The Volturi
Ηλικία : 46 Τόπος : Αθήνα Αριθμός μηνυμάτων : 8719 Registration date : 08/11/2010
Forks Student Profile Team: Edward - Bella Special ability: Creating Illusions
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 25 Σεπ 2012 - 23:21 | |
| | |
|
| |
evi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τετ 26 Σεπ 2012 - 0:51 | |
| αχ.... | |
|
| |
xrysanthi The Volturi
Ηλικία : 46 Τόπος : Αθήνα Αριθμός μηνυμάτων : 8719 Registration date : 08/11/2010
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Παρ 28 Σεπ 2012 - 21:05 | |
| | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Παρ 28 Σεπ 2012 - 21:39 | |
| | |
|
| |
xrysanthi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Παρ 28 Σεπ 2012 - 22:27 | |
| | |
|
| |
AspaKorth The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Κυρ 30 Σεπ 2012 - 19:16 | |
| μου αρεσει να τον βλεπω να γυριζει σκηνες
κ μου αρεσει πολυ να τον βλεπω να γελαει | |
|
| |
T-NM-E-BD Midnight Sun Vampire
Ηλικία : 36 Τόπος : Αθανιστάν!!!!! Αριθμός μηνυμάτων : 2274 Registration date : 03/09/2009
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Κυρ 30 Σεπ 2012 - 20:57 | |
| | |
|
| |
pitsiriki Midnight Sun Vampire
Ηλικία : 37 Τόπος : ΚΡΗΤΗ Αριθμός μηνυμάτων : 2567 Registration date : 22/07/2011
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 2 Οκτ 2012 - 0:05 | |
| μολις ειδα την ταινια... αρχικα θελω να πω οτι ο Ρομπ ειναι κουκλος! η ταινια αισθητικα κ καλλιτεχνικα ειναι πολυ καλη αλλα για να πω την αληθεια μου ολες αυτες οι θεωριες και οι στοχασμοι περι οικονομιας, χρηματων, επενδυσεων και καπιταλισμου με εκαναν να βαρεθω απελπιστικα πολυ. κατα τ αλλα μου αρεσε και εχει αρκετες κουλες σκηνες κ διαλογους που γελασα ομως αμφιβαλλω οτι οτι θα την ξαναδω στο κοντινο μελλον. δεν εχω διαβασει το βιβλιο αλλα νομιζω οτι ο Κρονεμπερκ εκανε μια αρκετα καλη αποδοση του και επισης θα συμφωνησω με οσους ελεγαν οτι αυτη η ταινια καταξιωσε τον Ρομπ ως ηθοποιο. - Σπόιλερ:
τι γελοιο εκανα οταν του ειπε η γυναικα του εκπληκτη οτι εχει μπλε ματια δεν λεγεται! προφανως τον κοιταξε πρωτη φορα! και επισης οταν ο γιατρος του εξεταζε τον προστατη και αυτο ειναι κατι που κανει καθε μερα ακομα και τα σαββατοκυριακα γιατι οπως ειπε ο κομος πεθαινει καθε μερα ακομα και τα σαββατοκυριακα!
| |
|
| |
xrysanthi The Volturi
| |
| |
evi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 2 Οκτ 2012 - 14:16 | |
| - Σπόιλερ:
Αναρωτιεμαι ειλικρινα η γυναικα του που τον κοιταζε τοσο καιρο...
| |
|
| |
xrysanthi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 2 Οκτ 2012 - 15:05 | |
| | |
|
| |
evi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 2 Οκτ 2012 - 15:53 | |
| - Σπόιλερ:
Καταλαβαινω πως την θαμπωσε ο Γιουτσος...εδω η αλλη κοντεψε να παρει τον φελο....
| |
|
| |
pitsiriki Midnight Sun Vampire
Ηλικία : 37 Τόπος : ΚΡΗΤΗ Αριθμός μηνυμάτων : 2567 Registration date : 22/07/2011
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τρι 2 Οκτ 2012 - 17:15 | |
| - Σπόιλερ:
]χαχαχα! επισης οταν του ελεγε οτι μυριζει σεξ κ σπερμα κι αυτος της ελεγε οτι αυτο που μυριζει ειναι η επιθυμια του για αυτη ... κοτζαμ δισεκατομμυριουχος δεν μπορουσε να σταθει καπου να κανει ενα ντους ή εστω μεσα στην λιμουζινα που ειχε της Παναγιας τα ματια δεν μπορουσε να βαλει κι ενα μικρο ντουσακι? ψιλο γαζι τη δουλευε την γυναικουλα αλλα καλα εκανε και τον χωρισε και μαλιστα χωρις να του κατσει!
| |
|
| |
WhiteQueen Edward's Queen
Ηλικία : 45 Τόπος : Sagaland! Αριθμός μηνυμάτων : 8830 Registration date : 14/09/2008
Forks Student Profile Team: Edward - Bella Special ability: Shield Against Mental Attacks
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τετ 3 Οκτ 2012 - 23:24 | |
| - Σπόιλερ:
Τόσες μέρες προσπαθώ να κρατηθώ αλλά δεν άντεξα! Λοιπόν, την ταινία την είδα την Κυριακή το απόγευμα. Να ξεκινήσω από το ότι, 1. δεν είναι μία ταινία για όλους, δεν είναι για το μέσο θεατή, 2. πρόκειται για μία καθαρά συμβολική - σουρεαλιστική ταινία που ακόμα και εμένα που προσπάθησα να παραμείνω σοβαρή και να την παρακολουθήσω ομολογώ ότι δεν τα κατάφερα! Είχα να δω κάτι τέτοιο από την εποχή που ασχολιόμουν με το θέατρο του παραλόγου! ΟΚ, το πιάσαμε το νόημα, το καταλάβαμε τι ήθελε να πει ο ποιητής αλλά παραδέχομαι πως δεν ενθουσιάστηκα. Είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται κάτι να είναι ακαταλαβίστικο για να είναι ταυτόχρονα και καλό. Παρόλα αυτά, όσο λοιπόν και αν προσπάθησα να συγκρατηθώ στο τέλος παρασύρθηκα και έλιωσα στο γέλιο μαζί με τις υπόλοιπες, μιλάμε για γέλιο μέχρι δακρύων! Ειδικά εκεί με τον τραγουδιστή που είχε πεθάνει, με τον στίχο δε του τραγουδιού δεν σας λέω τίποτα! Στη συνέχεια εκεί που τον τουρτώσανε λέγαμε με την April ότι θέλαμε να του καθαρίσουμε το πρόσωπο ξεκινώντας από χαμηλά! Με λίγα λόγια για εμένα άξιζαν δύο πράγματα, το γέλιο και το οφθαλμόλουτρο το οποίο παραδέχομαι ότι ήταν εξαιρετικό! Όλη την επόμενη μέρα στη δουλειά είχαν βγάλει καρδούλες τα μάτια μου επειδή αναπολούσα εκείνα τα μεγαλόπρεπα πλάνα! Ξέρω πως ακούγομαι αυτή τη στιγμή αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να πω πως η ταινία μου άρεσε. Αν δεν έπαιζε ο Ρόμπερτ τότε να δείτε τι θα έλεγε το στοματάκι μου! Οι διάλογοι ήταν υπερβολικά δύσκολοι για να τους παρακολουθήσει κανείς και άσχετοι μεταξύ τους σχεδόν χωρίς συνοχή. Ίσως αυτό να λέγεται τέχνη, λυπάμαι που εγώ δεν μπορώ να το δω έτσι. Για την υποκριτική του Ρομπ δεν έχω τίποτα να πω και αυτό γιατί πάρα πολύ απλά, προσωπικά μου έχει αποδείξει ότι είναι καλός ηθοποιός και έχει προσόντα. Δεν ήταν απαραίτητο για εμένα να κάνει αυτή την ταινία για να με πείσει. Βέβαια απ' ότι φαίνεται για κάποιους άλλους ήταν. Προσωπικά θέλω να τον δω σε άλλους ρόλους, ο συγκεκριμένος δεν μου είπε τίποτα περισσότερο. Εννοείται πως μου άρεσε αλλά ας είμαστε ειλικρινής, δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός άνθρωπος όταν πρόκειται για τον Ρόμπερτ. Αυτά! Πάντως για να ξέρετε, την επόμενη μέρα έστειλα μήνυμα στην April και της εξέφρασα τον προβληματισμό μου, με απασχολούσε ιδιαίτερα το θέμα ότι ο προστάτης του ήταν ασύμμετρος! Ελπίζω να μην έχουμε και πουθενά αλλού τέτοια προβλήματα!
| |
|
| |
evi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Πεμ 4 Οκτ 2012 - 2:59 | |
| - Σπόιλερ:
Μπα δεν νομιζω.... για τον προστατη και το ελεγε σε ολη την ταινια...αν ηταν και αλλου το προβλημα θα το διαφημιζε επισης....
| |
|
| |
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τετ 21 Νοε 2012 - 23:18 | |
| | |
|
| |
evi The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τετ 21 Νοε 2012 - 23:25 | |
| μπραβο στο αγορι μας.... | |
|
| |
AspaKorth The Volturi
| Θέμα: Απ: Cosmopolis Τετ 21 Νοε 2012 - 23:28 | |
| δεν περιμενα κατι λιγοτερο απο αυτον
οτι εχει ταλεντο κ δεν ειναι ενα πολυ ομορφο προσωπακι το εχει αποδειξει καιρο τωρα | |
|
| |
| Cosmopolis | |
|